Maliyet Varyansı Nedir?


Bir maliyet farklılığı, şirketlerin faaliyetlerinin verimliliğini belirlemek için kullandığı gerçek ve bütçe maliyetleri arasındaki farktır. Varyanslar, şirketin beklenenden daha az veya daha fazla para kullandığı için olumlu veya olumsuz olabilir. Maliyet varyansının ölçülmesi, yönetsel muhasebe uygulamaları kapsamında ortaktır. Muhasebeciler, üretim sisteminde verimsizliklerin bulunduğu yerleri belirlemek için beklenen ve fiili üretim maliyetlerini karşılaştırabilir. Bu ölçümlerin ortak araçları, esnek bütçeler ve standart maliyetleme yöntemidir. Bunun gibi içeriklerin tümü içerik ajansı sitesinde.

Esnek bir bütçe, maliyet varyansı sürecinin ilk adımıdır. Şirketler, çoğu zaman, bazı işletme operasyonları için harcanan ortalama tutarı belirlemek için önceki yılın harcamalarını gözden geçirirler. Şirket önümüzdeki yıla ait giderleri karşılamak için gereken yıllık sermayeyi listeler. Yöneticiler, ilgili işlemleri yürütürken yöneticiler bu dolar limitleri dahilinde kalmalıdır. Bütçe incelemeleri, şirketin muhasebe ve finansal süreçlerine bağlı olarak aylık veya yıllık bir süreç olabilir. Daha pek çok içerik ve hazır makale içerik ajansı sitesinde bulunur.

Her ay şirketler, planlanan giderleri gerçek masraflarla karşılaştırmak için esnek bütçeyi inceleyebilirler. Muhasebeciler, şirketin az ya da çok para harcadıklarını not edin. Sonra, bir maliyet varyans raporu ay için tüm farklılıkları özetlemektedir. Muhasebeciler raporu yöneticilere sunabilir ve farklılıkları gözden geçirebilir. Raporlama sürecini daha da güçlendirmek için, muhasebeciler, işletmedeki tüm büyük departmanlar veya bölümler tarafından bir rapor oluşturabilirler.
Standart maliyetleme, bir şirketin üretim sürecine özgü bir maliyet varyansı aracıdır. Muhasebeciler üretim masrafları için bütçelenen maliyetleri gözden geçirir ve önceden belirlenmiş bir genel gider oranı oluşturur. Bu oran, toplam bütçelendirilmiş üretim masraflarını, yıl için beklenen üretim çıktılarına böler. Muhasebeciler daha sonra bu rakamı ürün üreten her ay için aynı formülü kullanarak hesaplarlar. Daha sonra, önceden belirlenmiş üretim yükü oranı standart oran ile karşılaştırılır.

Üretim masraf oranındaki farklılıklar, muhasebecilerin herhangi bir fark için defteri silmeyi gerektirir. Muhasebeciler, şirketin mal satışı hesabına iki orandan küçük farklar gönderebilir. Büyük farkların bir şirketin envanter hesabına karşı gelmesi gerekir. Bu girdiden sonra muhasebeciler, farklılıkların olumlu veya olumsuz olup olmadığını belirlemek için bir maliyet varyans raporu hazırlarlar.

Bir maliyet varyans raporunda olumsuz farklar her zaman kötü değildir. Bir şirket, örneğin, tüketici talebindeki artışlardan dolayı ürün üretmek için daha fazla para harcamış olabilir. Bu talebi karşılamak için malzeme ve emek satın almak için daha fazla para gerekli olabilir. Maliyet farklılık raporunun diğer işletme raporlarına göre analizi, şirketlerin varyansları açıklamasına yardımcı olur. Farklı konularda da içerik ajansı adresindedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Katılma Belgesi Nedir?

Honorarium Nedir?

Emtia Stokları Nedir?