IFRS ve XBRL arasındaki farklar nelerdir?



Muhasebe, işletmelerin bir gruptan diğerine bilgi aktarmak için kullandığı standartlar, ilkeler ve raporlama dillerinin geniş bir dünyasıdır. En yaygın muhasebe ilkeleri ve raporlama dalı tiplerinden ikisi UFRS ve XBRL'dir. Bunlardan birincisi, uluslararası muhasebe standartları için altın standarttır; ikincisi, şirketlerin muhasebe bilgilerini dijital değişim yoluyla aktarabilen, UFRS ile XBRL arasındaki bağlantıyı çizen elektronik bir yöntemdir. IFRS, finansal bilgiler için tek bir raporlama standardı yaratma arzusunda birçok farklı uluslararası ülke için ulusal bir muhasebe standardı sunmaktadır. XBRL, şirketlerin çok geniş bir iş zekası alanı oluşturmak için veri aktarımı yaptığı hızlı gelişen bir dijital değişim yöntemidir. Sizde bu tarz makaleler için bu hizmetleri alabilirsiniz;
·        içerik ajansı
·        içerik siparişi
·        Hazır makale
Küreselleşme, özel ve kamusal ortamlarda UFRS'nin kullanımı ve gelecekteki gereksinimlerinin arkasındaki itici güçtür. IFRS, uluslararası şirketler tarafından kullanılan büyük kurallar dizisi olan eski uluslararası muhasebe standartlarının yerini alıyor. Bununla birlikte, birçok şirket birden fazla ülkede faaliyete geçtiğinde, standart uluslararası muhasebe ilkelerine olan ihtiyaç netleşti. IFRS şu anda dünya genelinde 100 ülke tarafından kullanılmaktadır ve IFRS en kolay muhasebe standartları setini yapmaktadır. Birden fazla taraf arasında hızlı bir şekilde bilgi aktarmak için IFRS ve XBRL en yaygın şekilde kullanılır.
XRBL, şirketin finansal tablolarındaki bilgileri kolayca aranabilir terimlerle etiketleyen elektronik bir yöntemdir. Finansal tablolar, bireylerin ve şirketlerin verilere gelecekteki kullanımları için erişebildiği kolay erişilebilir bir dijital değiş tokuşa girmektedir. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ve XBRL borsası, uluslararası şirketlerin vergi dokümanları gibi mali tabloların dışında başka finansal dokümanlar hazırlamasına yardımcı olur. Etkileşimli veri biçimi, kamu veya devlet kurumlarının veriyi, uyumluluk ve vergi nedenleri gibi başka amaçlarla incelemesine olanak tanır. IFRS ve XBRL arasındaki bağlantıyla birlikte, diğer ulusal muhasebe standartları, Birleşik Devletler için muhasebe standartları olan genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri (GAAP) gibi XBRL'yi kullanabilir.

XBRL'yi düzgün bir şekilde kullanabilmek için, bir şirketin bu ek iş görevlerini yerine getirmesi için yazılım ve donanıma sahip olması gerekir. Buna ek olarak, bir kişinin XBRL'yi düzgün bir şekilde kullanabilmesi için genellikle eğitime ihtiyacı vardır. IFRS veya GAAP'in kullanımına bakılmaksızın, büyük şirketler XBRL'in en muhtemel kullanıcılarıdır. Bazı durumlarda, IFRS ve XBRL'in kullanımı iki ayrı uygulama meselesi olmakla birlikte, bir şirket, uygulama açısından iki tarafın el ele verdiği bir ortam yaratabilir. Bu hem IFRS hem de XBRL kullanımını artırabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Katılma Belgesi Nedir?

Honorarium Nedir?

Emtia Stokları Nedir?