Yedek Muhasebe Nedir?


Finansmanda, yedek muhasebe, rezervlerin nasıl hesaplandığı, kullanıldığı ve en önemlisi hesaba katıldığı anlamına gelir. Nakit hesabı ve harcama hesabı gibi bir şirket veya işletme tarafından muhafaza edilen çeşitli hesap türleri vardır. Benzer şekilde, kendi defterine ve bilançosuna sahip bir yedek hesap da vardır. "Rezerv" kelimesi aslında, temel sermaye hariç olmak üzere özkaynakların herhangi bir bölümünü ifade eder. Pay sahipliği fonları veya özkaynaklar olarak da adlandırılan özkaynak, tüm yükümlülüklerin ödenmesinden sonra şirketin varlıklarındaki geriye kalan faiz tutarını ifade eder. Bu faiz çoğunlukla tüm paydaşlar arasında uygun bir şekilde bölünür. Bunun gibi içerikler içerik ajansı sitesinde sizleri bekliyor olacak.

Rezervi anlamanın bir başka yolu çıkarlardan elde edilen kar olarak görülebilir. Bir şirketin rezervleri, özellikle zor zamanlarda, şirketin işine devam etmesi için geri çekilebilir. Geçmişte, rezerv, başka bir muhasebe terimi olan "hüküm" ile değiştirilebilir şekilde kullanılmıştır. Fakat bu kullanım artık durdurulmuştur. Yedek muhasebe, şu anda amortisman zararları, bilinen yükümlülükler ve şarta bağlı varlıklar için verilen tutara karşılık gelen hükümleri kapsamamaktadır. Karşılık muhasebesi kapsamına girmeyen diğer hükümler, emeklilik hakları, kıdem tazminatı ve yeniden yapılandırma hükümleriidir. Bunun gibi daha pek çok içerik ajansı sitesindedir.

Zorunlu karşılık muhasebesine giren kalemler, şirket kârlarından, dağıtılmamış kârlardan ve hissedarların katkılarıyla oluşturulan özkaynaklar içerir. Genellikle hissedarların katkı payları, hisse senetlerinin nominal değerini aşan pay sahiplerinden alınan fazlalık ödemeleri ve çeşitli mevzuatlarda öngörülen kanuni yedek akçeler şeklinde yapılır. Bu arada, kar getiren rezervler genellikle ücret ve çeviri rezervlerinden ve yasal yedek fonlardan sağlanır.

Şartları ve rezervleri birbirinden ayırmak için basit bir yol, eski şirketin sözde önerdiği gibi "sağlanması" gerekliliğidir, çünkü şirketin hayatta kalmasını sağlayan gerekli giderlerdir. Bu arada, rezervler ekstralar veya kazançlardan elde edilen kâr artışı gibi. Bununla birlikte, rezervlerin serbestçe harcanabileceği anlamına gelmez. İşletmelerde, rezervlerin yağışlı bir günde kaydedileceği belirtildi.

Rezerv muhasebesinde, iki tür rezerv hesaba katılır. Bunlar sermaye yedekleri ve gelir rezervleridir. Sermaye yedekleri, karlardan doğan ancak nakit temettü veya temettü olarak hissedarlar veya çalışanlar arasında dağıtılamayan yedeklerdir. Birçok sermaye yedekleri bulunmaktadır; bazı örnekler hisse senedi ihraç primleri, yasal yedekler ve kur dalgalanma rezervleridir.

Bu arada, gelir rezervlerine ilişkin örnekler genel karşılıklar ve dağıtılmamış karlardır. Sermaye yedeklerinden farklı olarak nakit veya prim olarak dağıtılabilirler. Yine, ihtiyatla dağıtılıp dağıtılabildiği için bütün gelir rezervlerinin uzağa verilmesi gerektiği anlamına gelmez. Bazı kısımlar daima başka amaçlarla kullanılmak üzere bir kenara bırakılır. SEO uyumlu makalelere içerik ajansı üzerinden erişim sağlanması mümkün olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Katılma Belgesi Nedir?

Honorarium Nedir?

Emtia Stokları Nedir?