Bir Pazarlık Satın Alma Seçeneği Nedir?



Bir pazarlık satın alma seçeneği, bir tarafın finansal kiralama sözleşmesinin tamamlanıncaya kadar varlığı satın almak için ilk tercih ettiği bir varlık kiralamasını sağlayan bir kira sözleşmesinde yer alan bir şarttır. Kira veren tarafın veya kiracının bu noktada varlığı ödemesi gereken fiyat, varlığın makul değeri veya piyasa değerinden önemli ölçüde daha düşüktür. Bu nedenle, bir kira sözleşmesinde pazarlık yapmak, onu otomatik olarak bir sermaye kiralama olarak nitelendirir. Durum böyle olursa, finansal kiralama tarafı finansal raporlama yükümlülüklerinin bir parçası olarak varlığı bilançosuna dahil etmelidir. Sizde bu tarz makaleler için bu hizmetleri alabilirsiniz;
·        içerik ajansı
·        içerik siparişi
·        Hazır makale
Bir taraf bir kiralamaya girdiğinde, aslında bir varlığın fiilen sahipliği olmadan kullanılma hakkı için para ödüyor. Sahiplik, kiralayan olarak bilinen partinin elinde kalır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, kiracı aslında, kira sözleşmesi tamamlandıktan sonra söz konusu varlığın mülkiyetini alma fırsatı bulmaktadır. Sunulan fiyat, varlığın rayiç değerinin oldukça altındaysa, bir pazarlık satın alma opsiyonu olarak bilinir.

Bir kiracı bir pazarlık satın alma opsiyonuna sahip bir kira sözleşmesiyle uğraştığında, seçeneğin uygulanacağı ve mülkiyetin kiraya verenden kiracıya devredileceği konusunda genel bir varsayım vardır. Sonuçta, kiracı kirayı ödemeyi umduğu kira sözleşmesinde yer almayan diğerlerine kıyasla daha iyi bir fiyata varlık almaya başlar. Bu tür bir anlaşmaya dikkat edilmesi gereken maddi gerçekler var.

Bir kiralama işlemi pazarlıklı bir satın alma opsiyonuna sahipse, opsiyonun uygulanmasından önce bile otomatik olarak bir sermaye kira ödemesi yapan dört kriterden birini yerine getirir. Bir kira sermayeyi temsil eden bir kira söz konusu olduğunda, kiracı, varlığı bilançonun bir parçası olarak içermelidir. Özünde, kiracı, kiralayanın maddi menfaatleri ve dezavantajları ile birlikte kira sahibine dönüşür; sadece unvan kiralayan ile kalır.

Bunun, bir pazarlık satın alma seçeneğine katılan kiracı için anlamı, varlıkla ilişkili tüm vergileri ve sigortayı ödemek ve onu korumakla yükümlü olmaktır. Buna ek olarak, kiracı ödemenin varlığın vergilerindeki amortismanından yararlanmasına rağmen, kira ödemesinin sadece faiz kısmı vergi amaçlı gider olarak talep edilebilir. Bu kurallar, bir kiracının finansal tablolarında yer almayan finansman sağlamasını önlemek için yürürlüktedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Katılma Belgesi Nedir?

Honorarium Nedir?

Emtia Stokları Nedir?