Farklı Maliyet Havuz Türleri Nelerdir?



Faaliyet tabanlı maliyetleme, üretim faaliyetlerine dayalı olarak üretim maliyetlerini belirleyen bir maliyet muhasebesi sistemidir. Masraf havuzları, faaliyet bazlı maliyetleme sürecini etkileyen her faaliyetin dolaylı maliyetlerini temsil eder. Bu sistemde en yaygın olarak üç farklı maliyet havuzu türü vardır: genel gider, dolaylı malzeme ve dolaylı emek. Her madde mal veya hizmet üretmek için gerekliyken, ürünlerin maliyetleri doğrudan tek bir ürün için izlenebilir değildir. Dolayısıyla, bir maliyet havuzu ve maliyet sürücüsü, bu maliyetleri belirli bir zaman aralığında üretilen tüm mal ve hizmetlere tahsis eder.

Genel maliyet havuzları, bir şirketin genel üretim sürecini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen tüm maliyetleri içerir. Örneğin, ekipman veya binanın amortismanı, yönetim maaşları, emlak vergileri, ürün veya bina için güvenlik ödemeleri ve benzeri maliyetler bu gruba girer. Muhasebeciler, bu genel masrafları tek bir havuza yerleştirmeli ve daha sonra üretilen tüm ürünlere bir seferde uygulamalıdır. Bu, genellikle, faaliyete dayalı maliyetlemede en yaygın maliyet havuzudur. Maliyet sürücüsü, ürünlere genel giderleri uygulamak için işçilik saatleri, makine saatleri veya başka bir temsili faaliyet olabilir. Sizde bu tarz makaleler için bu hizmetleri alabilirsiniz;
·        içerik ajansı
·        içerik siparişi
·        Hazır makale
Dolaylı malzemeler, doğrudan tek bir kaleme veya bir mal grubuna kadar izlenmeyen malları üretmek için ihtiyaç duyulan maddeleri temsil eder. Örneğin, lehim, bir elektronik kart üzerinde bağlantı yapmak için gereklidir. İmalat departmanı lehimi, uzun bir zaman periyodu boyunca üretilen birden fazla pano için kullanabilir. Dolayısıyla lehim dolaylı bir malzemedir. Üretim sürecinde benzer kullanımı olan herhangi bir malzeme, dolaylı malzeme maliyet havuzlarına girer ve faaliyet bazlı maliyetlemede daha sonra maliyet tahsisi yapılır.

Bu masraf havuzlarının son kategorisi dolaylı emektir. Bu kategori, bir şirketin üretim sürecini doğrudan etkilemeyen tüm çalışanlar için saatlik ücretlerle ilgili bilgileri genelde tutar. Burada yaygın olan örnekler, ekipman bakım personeli veya kalite kontrol müfettişleridir. Bu bireylerin üretim süreci üzerinde hafif bir etkisi olabilir, ancak yine de tek bir maddeye veya bir mal grubuna izlenmemektedir. Bu maliyet havuzunun bilgileri genellikle firmanın içinde bulunan belirli bir üretim süresi ile eşleşir.

Maliyet havuzları belirlendikten sonra, muhasebeciler, bu maliyetleri mallara en uygun şekilde tahsis eden maliyet sürücüsünü belirlemelidir. Her etkinlik, standart aktivite bazlı maliyetleme kurallarına göre kendi maliyet sürücüsüne sahip olabilir. Muhasebeciler sıklıkla, belirli etkinliğe dayalı olarak en iyi şekilde ayıran maliyet sürücüsünü seçerler. Her faaliyet için yalnızca havai, dolaylı malzeme ve dolaylı emek, ilgili maliyet sürücüsünü takip eder.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Katılma Belgesi Nedir?

Honorarium Nedir?

Emtia Stokları Nedir?