Ortak Stok nedir?



Ortak borsa, bir kamu kuruluşunun çıkardığı bir güvenlik şeklidir. Esasen, satın alım işlemi, hissedarın, ihraç eden şirkette belirli bir miktar hisse sahipliği yapmasının yanı sıra, şirketin faaliyetiyle bağlantılı çeşitli haklar ve imtiyazlar sağlar. Ortak hisse senetleri, en çok ihraç edilen halka açık hisse senedi türüdür ve halka arz edilen ilk tekliflerin türüdür.

Ortak sermayenin mülkiyeti genellikle birkaç ayrıcalık ile birlikte gelir. Hissedarlara, yönetim kurulunda görev alacak kişilerin seçimi gibi, şirketin çalışmasıyla ilgili en azından bazı kararlarda oy kullanma imtiyazı verilmektedir. Şirketin yönetmelikleri dahilinde hisse senedi ihracı ile ilgili kesin düzenlemelere bağlı olarak, bu hisse senedi yatırımcıların diğer oylama faaliyetlerine de katılmasına izin verebilir. Sizde bu tarz makaleler için bu hizmetleri alabilirsiniz;
·        içerik ajansı
·        içerik siparişi
·        Hazır makale
Hisse senedi alımı karşılığında, yatırımcılar şirketin performansına dayalı olarak hisse senetleri için de bir kâr payı elde ederler. Temettüler düzenli aralıklarla ödenir. Çoğu şirket, hisse senetlerinin performansı ve temettülerin nasıl hesaplandığına ilişkin olarak pay sahiplerine de destek belgeleri tedarik etmektedir.

Bazı şirketler tarafından başka tür hisse ihraçları yapılabilir. Tercihli hisse senetleri genelde ek ayrıcalıklar ve temettü ödemeleri için farklı bir zamanlama veya formüle sahiptir. Ancak tüm şirketler tercih edilen hisse senedi çıkarmayı tercih etmiyor ve aslında, bazı işletmelerin tüzükleri, hisse senedi dışında herhangi bir güvenlik şekli verilmesine izin vermiyor.

Bir şirketin başarısızlığı ve varlıkların tasfiye edilmesi durumunda, olağanüstü hisselerin değeri hisse senedinden etkilenebilir. Yatırımcılar, başarısız yatırımın herhangi bir kısmi getirisini fark etmeden önce, şirket tarafından çıkarılan tahvillerin tamamına yerlebir edilmelidir. Buna ek olarak, tercih edilen hissedarlar ortak olanlardan daha önceliklidir. Esasen, Şirketin yükümlülükleri, hisse senedi sahibi ortaklarına sahip olan yatırımcılara herhangi bir tazminat ödenmeden önce, şirketin tasfiyesi hakkında yargı yetkisinin mahkemesine göre ele alınmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Katılma Belgesi Nedir?

Honorarium Nedir?

Emtia Stokları Nedir?